Peruspalvelujen äärellä

on

Palveluiden ulkoistamiseen suhtaudun varauksella. En haluaisi nähdä tilannetta, jossa palvelut ajautuvat suuren palvelutuottajan käsiin, etenkään sellaisen joka tahkoaa sievoisia summia osakkeenomistajilleen. (Osakkeissa sinällään ei ole mitään väärää, mutta (perus)palveluiden siivellä osakesalkkua en haluaisi kasvattaa.) Palveluiden ulkoistamisessa laittaisin etusijalle paikallisen toimijan, joka työllistää paikallisia ihmisiä.

Kuntavaalien 2021 alla kirjoitettua

Näin valitettavasti on käynyt. Palveluja on ”sotealueilla” kilpailutettu. Halvin on voittanut kilpailutuksen, ja lopputulos vaikuttaa oudolta. Esimerkiksi Kymenlaaksossa kotona asuville ikääntyville ruuan kuljettaa terveysalan ”iso pelaaja”. Sekä ikääntyvät että heidän läheisensä ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä ruuan hinta-laatusuhteeseen. Esille on tuotu muun muassa se, että osa ruuista on sellaisia, jotka eivät ole kuuluneet maaseudulla asuvan henkilön ruokalistalle. Tonnikalapastaa tai kiinalaista keittoa paremmin maaseudun asukille maistuisi vaikkapa lihakeitto ja perunalaatikko. Lisäksi ruoka on kylmää.

Näinä ilmastotekojen aikoina kummalliselta vaikuttaa myös se, että ruoka tuodaan naapurimaakunnasta. Aiemmin ruoka valmistettiin paikkakunnalla ja paikallisesti se myös toimitettiin ruokaa tarvitsevien koteihin.


Päätöksenteon siirtyminen edemmäs, isompiin kaupunkeihin, on aiheuttanut ”sotealueilla” tilanteita, joissa on etäännytty niin pienemmän paikkakunnan tarpeista kuin osaamisesta ja vahvuuksista. On esimerkiksi oletettu, että isommassa osataan asioita paremmin. Tämä on johtanut siihen, että paikallista osaamista ei ole täysin hyödynnetty ja jotakin hoitotoimenpidettä varten osaaja on tullut kymmenien kilometrien päästä lähikaupungista, vaikka osaaminen olisi ollut ”paikan päällä”. Tuohon edes takaisin suhaamiseen on palanut aikaa ja polttoainettakin.

Etääntyminen on näkynyt myös työvuorosuunnittelussa. Aikataulut ovat saattaneet olla epärealistisia ja esimerkiksi kotihoidon henkilökunnan reititys epälooginen – yksinkertaisesti siitä syystä, että suunnittelijalla ei ole ollut käsitystä siitä, missä mikin kylä sijaitsee tai millainen tie sinne johtaa.

Riski siihen on suuri, että tulevilla hyvinvointialueilla nämä trendit korostuvat entisestään. Siksi liikesuunta on pysäytettävä ja varmistettava, että jatkossakin myös pienillä paikkakunnilla säilyvät peruspalvelut ja ne tuotetaan oikeasti järkevästi, tehokkaasti ja laadukkaasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s