Ennaltaehkäisystä avaimia mielen hyvinvointiin

Alkavaan uupumukseen kannattaa reagoida, sillä kerran kunnolla taloksi asetuttuaan se voi olla sitkeä seuralainen. Jos uupumus etenee vaiheeseen, jossa elimistö ja psyyke mukauttavat toimintansa kuormittavaan ympäristöön, ei tapahtuneita muutoksia ole helppo palauttaa. Kun on tutkittu urheilijoiden toipumista ylikunnosta, joka on hyvin paljon työuupumusta muistuttava ylirasitustila, on todettu, että palautuminen ja toipumisen ennuste ovat suorassa yhteydessä ylirasitustilan kestoon.

Uuvuksissa – Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin. Liisa Uusitalo- Arola. Tumma-kustannus 2019.

Jo pelkästään työuupumuksesta tilastoidut luvut kertovat, minkä mittakaavan asian kanssa ollaan tekemisissä: Vuonna 2011 miehistä 2% kärsi vakavasta ja 23% keskivaikeasta työuupumuksesta. Naisten vastaavat luvut olivat 3% ja 24%. Työ- ja terveys -tutkimuksesta (2012) käy ilmi, että puutteellinen työhyvinvointi (mukaan lukien sairauslomat ja ennenaikaiset eläkkeet) maksaa yhteiskunnalle 41 miljardia euroa.

2010-luvun huolestuttava suuntaus on ollut lasten ja nuorten kasvava pahoinvointi.

Mielenterveysongelmat ovat nousseet kymmenessä vuodessa Lasten ja nuorten puhelimen ja nettipalvelujen eniten keskustelluksi aiheeksi.

—-

Huolta aiheuttivat masentunut mieliala tai ahdistuneisuus, itsemurha- tai kuolemanajatukset sekä syömiseen liittyvät ongelmat.

Mielenterveysongelmat lisääntyneet ja vakavoituneet lasten ja nuorten puhelimessa ja nettipalveluissa 2010-luvulla. Tiedote 5.3.2030.MLL

Kansallisen mielenterveysstrategian yhtenä painopisteenä on lasten ja nuorten mielenterveys ja sen tukeminen arjessa

Loppujen lopuksi kyse on perheen hyvinvoinnista. Kun perheen aikuiset/aikuinen voi hyvin, se heijastuu koko perheeseen myönteisesti. Sanoin, kun lapsi voi hyvin, kuten että hän kokee kuuluvansa joukkoon (koulussa, kaveripiirissä, jne) ja että hän kokee pärjäävänsä elämässä (koulu, harrastukset, jne.), sekin heijastuu perheen hyvinvointiin.

Edelliseen kappaleeseen oli sanoitettu myönteiseen sävyyn vastakohta: Syystä tai toisesta uupuneen lähipiiri on vaarassa uupua sekin. Koulukiusatun ja/tai muutoin koulussa viihtymättömän lapsen tai nuoren huono olo heijastuu koko perheeseen.

Yksinasuvat vaarassa pudota?

”Korona-aika” on syventänyt yksinasuvien yksinäisyyttä – ja varmasti heijastunut mielenkin hyvinvointiin. Puolentoista vuoden ajanjakson jälkeen haasteena on löytää heidät, jotka eivät ”osaa” tulla yhteen entuudestaan ehkäpä hyvinkin harvaan ihmissuhdeverkostoonkaan.

Ennaltaehkäisystä ja varhaisesta avusta avaimia ongelmien vähentämiseen

Se, mitä Liisa Uusitalo- Arola kirjoittaa uupumuksesta, voidaan laajentaa koskemaan mielen hyvinvointia yleisesti: Ennaltaehkäisy sekä varhainen, oikein suunnattu ja mitoitettu apu ennaltaehkäisee ja lievittää inhimillistä kärsimystä (jota sairaudesta väkisinkin seuraa ) sekä pienentää mielen pahoinvoinnin ja sen seurausvaikutusten hintalappua.

Murroksessa tarvitsemme viisautta ja kokonaisuuden hahmottamists

Yhteiskuntamme – niin valtio, kunta kuin maakunnatkin – on palveluineen, palvelutarpeineen ja resursseineen valtavassa murroksessa.

Joskus hupenevien resurssien edessä käy kuin pula-aikana kuunaan: Tulee kiusaus rynniä jonon eteen hinnalla millä hyvällä (kovaa juosten, kyynärpäätaktiikalla, suhteilla, tms.): ”Minulle (ja kaverille kanssa) parasta päältä!”

Mieleeni nousee edelleen käyttökelpoinen, ajanlaskumme ensimmmäisiltä vuosikymmeniltä peräisin oleva neuvo:

Älkää tavoitelko vain omaa etuanne vaan myös muiden parasta.

Paavali

Kun olen isoakin kuvaa mielessäni pyöritellyt, ajattelen, että taholla kuin taholla päättäjinä tarvitsemme rutkasti viisaitta asettaa palatset oikeisiin kohtiin. Tarvitsemme aivan uudenlaista ajattelua: Entistä enemmän kokonaisuuden hahmotuskykyä ja sen objektiivista pohtimista, että mitä tästä kaikesta seuraa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s