Tätä minä mietin…

on

Niin mediakanavilla kuin sosiaalisessa mediassakin on saatavilla monenlaista

Olen joskus sanonut, että melkeinpä onnellinen on se, joka ei ole somessa eikä omista internettiä. Toisaalta on hyvä kokea ja nähdä asioita. Näin tietää, millaisessa maailmassa elämme.

Tilanne on välillä vähän niin kuin koululuokassa. Kovin ääni tulee huomatuksi ja hiljainen saattaa jäädä helposti sivuun, vaikka hänellä olisi asiaakin.

Jotkut tarvitsevat enemmän tukea esimerkiksi itsetunnolleen kuin toiset – ja silloin voi hakeutua vahvan oloisen seuraan, vaikka seura ei hyvää tekisikään. 

Tuo vahva ei aina ole vahva oikeasti. Vahvuuden rooli voi olla otettu. 

Sosiaalisen median muokkaama elämä on nopeatempoista

Sosiaalisen median kanava nimeltä Twitter tiivistää sanottavansa 140 merkkiin tai maksimissaan 280 merkkiin. Twitter-tilinä pitäisi olla päivittämässä monta kertaa päivässä, koska muuten sanottava hukkuu massaan. 

Olen päätynyt jättämään Twitterin väliin ja muutenkin ollut hetkellisesti vähemmän yhtään missään ja pohtinut asioita. 

Se, että viesti tiivistyy hyvin lyhyeksi, pakottaa pelkistämään sanottavan

Joskus viesti on kuva, jossa on lyhyt tiivis teksti. 

Kuvan ja tekstin ymmärtävät eri ihmiset eri tavoin sen mukaan, millainen päivä on ja millainen heidän elämä on tähän mennessä ollut. 

Lyhyen tekstin ja kuvan äärellä on mahdollisuus myös ymmärtää väärin. 

Lyhyt teksti ja kuva sekä siitä aiheutuneet reaktiot voivat olla hyvinkin mustavalkoisia – vaikka elämä ei – Jumalan kiitos – ole niin mustavalkoinen.

Vika- ja vihakeskeinen keskustelu

Liki 30 vuoden mittaan on vastaan tullut monenmoista virtausta, tyylisuuntaa ja tapaa toimia. Aina ne eivät ole olleet rakentavia tai elämää eteenpäinvieviä. – Näin ovat syntyneet kirjoitukset henkisestä ja hengellisestä väkivallasta, narsismista ja johtajuudesta, terveen ja epäterveen hengellisyyden rajapinnasta ja nyttemmin yhteiskunnallisista teemoista.

Aiheesta kirjoittavat monet muutkin. – Keskustelupalstat, blogit ja YouTube-kanava pursuavat mielipiteitä ja opetusta puoleen ja toiseen.

Keskustelua seuraan usein surullisena. Keskustelutyyli on usein vika- ja vihakeskeinen.

Mielestäni vaikeitakin asioita pitäisi pystyä käsittelemään myönteisyyden kautta ratkaisuja etsien, ei (netissäkään) huutamalla.

Kun keskustelu menee henkilökohtaisuuksiin ja asiattomuuksiin, se jättää jälkeensä hyvin ikävän maun. Siksi peräänkuulutan hyviä käytöstapoja sosiaalisessa mediassa. Pitkässä juoksussa se palvelee asiaa kuin asiaa aggressiivista linjaa paremmin.

Kaiken kiillottava (some)kupla

Toinen huolenaiheeni on aggressiivisen tyylin vastakohta: Kaiken kiillottava ja kauniiksitekevä some(kupla). Taannoin uutisoitiin naisesta, joka velkaantui pönkittäessään Instagram-imagoaan. Kilpailu siitä, kenellä on kaunein koti tai paras auto, on siirtynyt sosiaalisen median maailmaan.

Erityisesti nuorelle sosiaalinen media on haastava paikka. Kriittisyys omaa ulkonäköä tms. kohtaan on suurimmillaan. Tästä lähtökohdasta käsin kisaaminen kauneimmasta ulkonäöstä, viimeisimmästä muodista, tms. luo mielettömiä paineita. Olen huolissani myös nuorista aikuisista. Millainen paine heillä on, jos kodin, elämän, perheen ja niin edelleen täytyisi olla ”instakelpoisia”?

Näillä molemmilla saroilla haluaisin nk. puhaltaa peliä poikki ja pyytää miettimään sitä,

  • kuka oikeasti olet
  • mitä oikeasti elämältäsi tahdot
  • mikä on sinulle tärkeää
  • miten elämäsi niin reaalielämässä kuin sosiaalisessa mediassa vie eteenpäin tätä ”todellista sinua” ja sitä, mikä sinulle on tärkeää

Oma sosiaalisen median strategiani tiivistyi muutama vuosi sitten vastauksiksi kahteen kysymykseen. Oli tuoreuttavaa palauttaa ne mieleen.

  1. Luoko se, mitä nyt teen elämää, toivoa, suuntaa, luottamusta, eheyttä?
  2. Auttaako se, mitä teen siua löytämään siun suunnattoman arvosi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s