Kokemusta ja näkemystä elämän eri aloilta

Kun elämääni katselen taakse päin, jälki näyttää jäniksen pompuilta keväisellä hangella. Uraputkesta minun kohdalla ei voi puhua. Elämä ei aina ole mennyt suunnitellusti ja elämässäni on ollut yllättäviäkin käänteitä.

Kuva Lontoosta olympiakesältä 2012. Yksi (punainen) kukka erottuo keltaisten kukkien seasta. Näkymä jäi puhuttelemaan uskalluksesta kulkea tietä, joka saattaa olla erilainen kuin mihin on totuttu tai itsekään on ajatellut.

Muutama vuosi sitten lähdin mieheni kanssa kävelylle lähiluontoon. Maisema näytti valokuvauksen kannalta tavalliselta, ei mitenkään säväyttävältä. Päätimme kuitenkin jatkaa puoli kilometriä pidemmälle. Edessämme oli hämmästyttävä näky: Edellisen yön myrsky ja pakkanen olivat luoneet satumaisen maiseman. Jos emme olisi kävelleet puolta kilometriä pidemmälle, meillä ei olisi ollut tietoakaan tuosta upeudesta. – Joskus elämässäkin selviää suunta – ja jopa sen upeus – matkan varrella.

Tätä näkymää emme olisi nähneet, ellemme olisi kävelleet puolta kilometriä pidemmälle.

Maanviljelijäksi kasvanut

Aloitin peruskoulun odottavaisin mielin syksyllä 1978. Yläastetta edeltävänä keväänä edessäni oli ikäiselleni iso urakka. Isäni oli joutunut sairaalaan ja toukotyöt oli tehtävä. Siellä pusasin kiviä raunioon yhdessä äitini ja kymmenkunta vuotta vanhemman serkkuni kanssa. Kivet tuli raivattua ja siemenetkin kylvettyä peltoon. Tilan ainoana lapsena aloin ottaa isompaa roolia maatilan hoidossa.

Kun lukupäätä tuntui olevan, opettajat patistelivat lukioon. Hyvin arvosanoin sieltä selvittäydyin ja pääsin maa- ja metsätieteelliseen tiedekuntaan Helsingin yliopistoon. Opinnot keskeytyivät alkumetreillä isän sairastumiseen. Joululomalla tein hankintahakkuun ja keväällä jätin opinnot sikseen. Sen sijaan suoritin viljelijän ammattitutkinnon työn ohessa Siikasalmen maatalousoppilaitoksessa.

Polkuja muihin töihin

Ennen varsinaista sukupolven vaihdosta ehdin olla tilan ulkopuolella töissä puun taimia kasvattavalla taimitarhalla, laadunvalvojana muovituotteita valmistavassa tehtaassa ja siivoojana teurastamolla.

Sukupolvenvaihdos tehtiin syksyllä 1995, pian sen jälkeen, kun Suomi liittyi EU:iin. Käytännössä yksin pyöritin pientä maitotilaa lasten olessa aivan pieniä. – Vähin erin huomasin, että voimani eivät moiseen riitä. Lehmät saivat lähteä ja siirryin kunnan leipiin maatalouslomittajaksi. Lopulta maataloustyölle laittoi pisteen työperäinen allergia. Olin allerginen konerasvoille, useimmille pesuaineille, lannoitteille ja ammoniakille (jota navettailmassa ainakin jossain määrin on).

Kasvatusala oli kiinnostanut minua aina. Opettajaopintoihin en tohtinut hakea, koska laulaminen ei ollut vahvuuksiani. Tuolloin vielä edellytettiin laulutaitoa valintakokeissa. Kouluttauduin koulunkäyntiavustajaksi (nykyisin koulunkäynnin ohjaaja). Työskentelin muun muassa kehitysvammaisten asumisyksikössä, ala-asteella ja perhelomia järjestävässä yrityksessä.Kesäisin, kun ei koulutyötä ollut, koordinoin parisatapäistä poimijajoukkoa mansikkatilalla. Noihin vuosiin mahtuu myös vapaakirkollisen uskonnon tuntiopettajan pesti.

Työn karattua kotoa turhan kauas (työaika matkoineen oli 12 tuntia), hain työtä lähempää, toimin asiakaspalvelijana ja reklamaationkäsittelijänä kalustealan yrityksessä.

Näkymä Seglalta, heinäkuu 2018. Tässä kohtasin pelkokertoimen todellisella tavalla.

Hyppy tuntemattomaan

Tammikuussa 2008 edessä oli hyppy tuntemattomaan. Sain töitä Miehikkälästä vapaaehtoistyön projektista. Olin vaikuttunut siitä, miten pieni kymenlaaksolainen kunta tekee suhteessa väkilukuunsa uskomattoman paljon vapaaehtoistyötä. Ratevan vapaaehtoistyön listoilla oli 5,5% koko kunnan väkimäärästä. – Kun myöhemmin tutustuin muihin vapaaehtoistyön toimijoihin, määrä on tuota vieläkin suurempi.

Projektille haettiin jatkoa, mutta – suureksi yllätykseksi – kyseinen projekti ei saanut rahoitusta, joten minun oli aika jatkaa matkaa. – Toimin vuoden verran Pioneerimuseolla museonhoitajana – ja tulin tutummaksi sekä Suomen sotahistorian että museotyön kanssa. – Tästä mukaan jäi kiinnostus sotahistoriaan.

Myynti ja markkinointi on kiinnostanut minua myöskin. Muutamaan otteeseen olen toiminut myynnin ja markkinoinnin parissa, omassa yrityksessä ja ”palkollisena”.

Teologinen työsarka

Aikanaan rippipappini kotipuolesta rohkaisi voimakkaasti papin uran suuntaan. Myöhemminkin sain tuuppauksia seurakunnallisen työn suuntaan.

Keväällä 2010 viimein hain teologiseen tiedekuntaan Itä-Suomen yliopistoon. Ehdin opiskella vajaan vuoden, kun sain töitä Miehikkälän ja Virolahden kappeliseurakunnista nuoriso-ohjaajan viransijaisena. Alkuperäinen 8 kuukautta venähti lopulta liki viideksi vuodeksi. – Viransijaisuuden päätyttyä Kaakkois-Suomeen etsittiin oppilaitospastoria Helluntaiseurakuntien Koulupalvelun maakunnalliseen työhön ja samaan aikaan Miehikkälän helluntaiseurakunta pyysi minua Kymenlaakson Mahdollisuus Muutokseen missioon liittyen missiovuoden pastoriksi (mistä on peräisin työnimikkeeni missiopastori). Myös tämä vuoden pituinen pesti on venähtänyt yli viideksi vuodeksi ja täydentynyt Luumäen Helluntaiseurakunta Saalemin 50 % työajalle tehtävällä seurakuntatyöntekijän pestillä.

Vaikka muutos, pätkätyöt ja niihin liittyvä epävarmuus ovat ajoittain jopa stressanneet, taakse päin katsoen olen monta kokemusta rikkaampi. Luonnollisesti tämä on tuonut näkemystä ja kokemusta elämän eri aloista.

Luottamustoimet ja vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyö on ollut osa elämääni. Vuosina 1990-2007 tein vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten parissa.

Miehikkälässä asuessani olen ollut seuraavissa luottamustehtävissä: Kymenlaakson Kylät ry:n hallituksen jäsen, 2008. Erilainen Apaja ry, hallituksen puheenjohtaja 2010-2011. Kotkan Kristillisen Päiväkodin Kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen ja sihteeri, 2010-2013. Kunnanvaltuutettu, Miehikkälän kunta, 2021-.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s